Zwarte peper

Het staat onderaan praktisch ieder recept dat je maar kunt bedenken: ‘op smaak brengen met zout en peper.

Het gebruik van peper is zo normaal geworden dat je bijna zou vergeten dat deze specerij wel degelijk allerlei voedingsstoffen bevat. En sterker nog, dat die voedingstoffen een heel heilzame werking kunnen hebben.

Vandaag vertellen we je over de vele gezondheidsvoordelen die zwarte peper te bieden heeft. Wedden dat je er vanavond een stuk meer van over je eten strooit?

Zwarte peper gezond

Peperkorrels zoals wij die kennen zijn in werkelijkheid zaadjes van de peperplant, die vooral in tropische gebieden erg goed groeit. Vroeger moest deze specerij helemaal uit Indië aangevaren worden, wat de prijs flink omhoog drukte. Niet voor niets gebruiken we nog steeds de term ‘peperduur’. Vandaag de dag wordt het in grote hoeveelheden in Vietnam geproduceerd en kunnen wij het vrij makkelijk importeren.

Zwarte peper werd al in het oude India gebruikt als middeltje tegen allerlei aandoeningen, waaronder keelontstekingen en problemen met de spijsvertering. Ook bij de Romeinen en de Grieken was de peperkorrel populair om zijn medicinale eigenschappen. Veel van deze oude geneeskunde wordt door de hedendaagse wetenschap ondersteund.

Betere spijsvertering

Het werkzame stofje in zwarte peper heet piperine. Dat geeft peper niet alleen zijn kenmerkende scherpe smaak, het zorgt er ook voor dat er in je lichaam allerlei gezonde processen in gang gezet worden. Zo helpt piperine op verschillende manieren bij het bevorderen van de spijsvertering. Allereerst stimuleert het de aanmaak van speeksel, waardoor al bij het kauwen meer enzymen het voedsel kunnen bereiken.

Dit zorgt ervoor dat vooral koolhydraten beter te verteren zijn. Wanneer je regelmatig zwarte peper eet, gaat je lichaam ook meer maagzuur en gal aanmaken, wat wederom de vertering van je voedsel stimuleert.

Betere opname voedingsstoffen

Zwarte peper ondersteunt niet alleen de verwerking van je eten, het zorgt er ook voor dat je bepaalde voedingsstoffen beter uit dat eten op kunt nemen. Wie regelmatig peper eet, haalt bijvoorbeeld beter vitamine B12, bètacaroteen en selenium uit zijn voedsel. Dit zijn stoffen die van essentieel belang zijn voor onder andere de weerstand en het zenuwstelsel.

Ook de combinatie met andere kruiden en specerijen is extra heilzaam. Zo zitten er in kurkuma stoffen die kanker kunnen voorkomen. Dit positieve effect wordt versterkt in combinatie met zwarte peper. Ten slotte stimuleert de specerij de afvoer van gifstoffen uit je lichaam door de lever goed te ondersteunen.

Minder hart- en vaatziekten

Je hart en bloedvaten zijn ook erg gebaat bij regelmatige consumptie van zwarte peper. Allereerst gaan de mineralen in deze specerij, onder andere kalium, calcium en ijzer, een hoge bloeddruk tegen. Zo helpt zwarte peper helpt om alle aandoeningen te voorkomen die hierdoor veroorzaakt worden.

Daarnaast helpen het eerdergenoemde stofje piperine en het mineraal chromium om ontstekingen in het hart en je vaatwanden tegen te gaan. Ook zorgt peper voor een betere balans in de hoeveelheid goed en slecht cholesterol. Al deze factoren verkleinen het risico op hart en vaatziekten aanzienlijk.

Gezondere hersenen

Ten slotte heeft piperine een goede invloed op het brein, vooral omdat het als een licht antidepressivum functioneert. Het zorgt er namelijk voor dat er in je hersenen meer endorfine vrijkomt, een stofje ervoor zorgt dat je je vrolijker en gelukkiger gaat voelen. Daarnaast vermindert het ook pijngevoelens. Bepaalde culturen in de oudheid gebruiken peper zelfs om bijvoorbeeld de pijn van een ontstoken kies te verlichten.

Tot slot zou peper de cognitieve hersenfuncties en het centraal zenuwstelsel stimuleren. Wederom een eigenschap die bijdraagt aan gezonde hersenen! Peper is, met andere woorden, een echte allrounder op het gebied van gezondheid.