Vitamine B12

Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. 

Veganisten wordt aangeraden een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.

Vitamine B12 is een essentiële vitamine, nodig voor vele systemen in het lichaam. Bij een tekort kunnen hematologische, neurologische, gastro-intestinale en psychische problemen ontstaan. De psychische symptomen hoeven niet gelijktijdig met de andere symptomen, waaronder de bekende bloedarmoede, voor te komen en kunnen er zelfs (ver) aan vooraf gaan, soms met (vele) jaren. Onder de psychische symptomen vallen onder andere: geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, depressiviteit, verwardheid, disoriëntatie, geheugenproblemen, concentratiestoornissen, slapeloosheid, wanen en hallucinaties, paranoia en apathie.
Psychische aandoeningen die gediagnosticeerd worden bij B12-patiënten zijn onder andere: dementie, depressie, delirium, bipolaire stoornis, paniekstoornis, psychose en fobieën. Het feit dat veel klachten al vooraf kunnen gaan aan anemie, en er zelfs al permanente schade kan ontstaan voor er anemie ontstaat, wordt al meer dan een eeuw beschreven in de literatuur, getuige onderstaande opsomming, een kleine selectie uit het totaal.

Vitamine B12 bevordert de deling en de werking van hersencellen en is essentieel voor de gezondheid van het zenuwstelsel, voor het immuunsysteem, en voor de vorming van DNA.  Omdat vitamine B12 op zoveel systemen in het lichaam van invloed is, uit een deficiëntie zich bij iedereen anders. De uiteenlopende klachten en symptomen hangen samen met een onvermogen van het bloed om voldoende zuurstof te vervoeren naar weefsels die dit nodig hebben. Er ontstaat een geleidelijke aantasting van het zenuwstelsel.

Uit recente studies blijkt dat een adequate hoeveelheid vitamine B12 bescherming biedt tegen dementie, de immuniteit een boost geeft, gezonde zenuwcellen behoudt, cellen regenereert, beschermt tegen atherosclerose en diabetes. Eén van de cruciale gebieden van B12-activiteit zijn de hersenen. Vitamine B12 is onontbeerlijk voor een goede hersenfunctie en een optimale mentale gezondheid. KLIK HIER VOOR VITAMINE B12