Snellezen. De hersenen kunnen veel meer (les1)

2 oktober 2018 0 Door admin
Snellezen. De hersenen kunnen veel meer (les1)

De hoeveelheid informatie die we dagelijks moeten verwerken is de laatste jaren flink toegenomen. De krant, de e-mailtjes op het werk, zakelijke documenten, boeken die we moeten/willen lezen bevatten meer woorden als de boeken die we op de lagere school lazen. 

Echter is onze snelheid en onze manier van lezen niks veranderd. We leren lezen en komen uit op een snelheid van ongeveer 200 woorden per minuut.  Daar blijven we op steken, maar de hoeveelheid informatie die we meten verwerken neemt wel toe. 

Zou het niet ideaal zijn als je je lees snelheid zou kunnen versnellen, zonder dat dit ten koste gaat van je begrip van d tekst… klinkt als te mooi om waar te zijn toch? En toch kan dit! Jou hersenen kunnen veel meer aan dan de 200 woorden per minuut die we nu gemiddeld lezen! Bovenop de tijdswinst die we boeken met het sneller kunnen lezen van een tekst of een boek, zal ook het begrip van de tekst  toenemen.

Zoals gezegd lezen we nu gemiddeld met een snelheid van 200 wpm maar onze hersenen denken in 1400 (gedachten)woorden per minuut. Dit betekend dat als we lezen de hersenen tijd over hebben om aan andere dingen te denken. Dit gaat ten koste van ons begrip. Dus als we sneller leren lezen houden we onze hersenen beter bij de les  en geven we ze minder kans om aan dingen te denken. Zie het als het rijden van een auto. Als we je 80 km/h op de snelweg rijdt ben je minder gefocust dan als je 200 op de Duitse autobahn rijdt. Dus hoe sneller we lezen hoe beter de tekst blijft hangen.

Hoe kunnen we onze leesnelheid verhogen? De gemakkelijkste tip die we kunnen geven gaat er al voor zorgen dat u wel 2x zo snel gaat lezen! Ja u leest het goed 2x zo snel! Om dit te kunnen testen zou u een boek moeten pakken, markeren waar u begint en 2 minuten gaan lezen (zet een timer voor 2minuten) zoals u gewend bent om te lezen (op uw hoogste snelheid waarmee u de tekst gewoon begrijpt). Na 2 minuten telt u het aantal gelezen regels, en neemt u het gemiddelde van het aantal woorden van 3 regels. U vermenigvuldigd het aantal gelezen regels met het gemiddelde aantal woorden. Dit aantal deelt u door 2 en u heeft het aantal gelezen woorden per minuut.

Bijvoorbeeld.

  •  40 gelezen regels
  • 30 woorden in 3 regels is gemiddeld 10 woorden per regel
  • 40 x 10 =400 woorden in 2 minuten
  • 400/2 = 200 woorden per minuut

Nu komt het spannende! We gaan nu sneller lezen dan we ooit hebben gedaan! 

Als we lezen springen onze ogen van het ene woord naar het andere en vaak maken onze ogen een terugspringende beweging. Dit kost heel veel tijd. Om te kunnen snellezen is de gemakkelijkste techniek om aan te leren uw ogen te begeleiden tijdens het lezen. Dus pak een pen of neem uw vingen en  beweeg deze onder de zin die u aan het lezen bent. U begeleidt uw ogen met de pen of uw vinger. Uw vinger of pen geeft de snelheid aan. (Ogen zijn goed in het volgen van beweging, denk maar eens aan de keren dat uw ogen een vlieg in de kamer zagen!) uw ogen volgen uw vinger of pen en zien alle woorden! In het begin zal dit even wennen zijn oefen dit 5 minuten en belangrijk hierbij is dat u uw vinger of pen sneller beweegt dan u normaal zou lezen. Verleg je grenzen en je zult merken dat al na een paar  minuten je hersenen aan de snelheid zijn gewend en dit hogere tempo aankunnen.

Zet weer de timer op 2 minuten en begin met lezen terwijl je je ogen begeleid. Lees zo snel u kunt maar dat u de tekst begrijpt. Na 2 minuten telt u weer het aantal regels vermenig vulling weer met het gemiddeld aantal worden en deel de uitkomst door twee. Wij zijn benieuwd of u vooruit bent gegaan. 

Vele zullen na deze tip al 2 en misschien zelfs 3x zo snel kunnen lezen! En dat is nog maar de eerste tip!  De hersenen zijn supercomputers die zoveel meer kunnen als we nu denken en we nu gebruik van maken! Voedt uw brein met de stoffen die het nodig heeft om optimaal te kunnen presteren, om gefocust te blijven, om vermoeidheid tegen te gaan en om vermindering van de capaciteiten tegen te gaan! 

Uw hersenen zijn bijzonder zorg er goed voor!