Wandelen

1 april 2020 0 Door admin
Wandelen

Wandelen is gezond! Zo vermindert het het risico op hart- en vaatziekten, maar is het ook goed voor uw humeur en uw geheugen!

Het is eenvoudig te doen, want je doet de deur achter je dicht (als je naar buiten gaat) en je bent al begonnen! Ook kan je het op ieder moment van de dag doen.

Voordelen van wandelen op een rij:

• Wandelen verlaagt het risico op diabetes. Na langere tijd zitten neemt de insulinegevoeligheid af. Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes met 58%.

• Wandelen is goed voor hart- en bloedvaten. Met wandelen verlaagt u de bloeddruk en het cholesterolgehalte, het risico op hartproblemen daalt aanzienlijk als u al één keer per week een uur wandelt. 

• Wandelen ontspant. Zoek een mooie omgeving in de buurt op, denk aan een bos, een park of het strand. Kijk eens om u heen en laat u afleiden door alle mooie plaatjes van de natuur. Een half uur wandelen per dag verlaagt tevens de gevolgen van stress, zoals een hoge bloeddruk.

• Wandelen verbetert uw nachtrust. Dagelijks wandelen stimuleert uw dag- en nachtritme. Daarnaast zorgt wandelen voor meer ontspanning. Hierdoor slaapt u makkelijker in en door.

• Wandelen heeft een positief effect op uw gewicht. Dagelijks wandelen verkleint het risico op overgewicht. Met een uurtje wandelen verbrandt u ongeveer 240 kilocalorieën. Het activeert uw lichaam en brengt het uw stofwisseling op gang.

• Wandelen versterkt uw botten en spieren. Regelmatig wandelen heeft een positief effect op het kraakbeen. As u weinig beweegt wordt kraakbeen dunner, waardoor u last kunt krijgen van uw gewrichten. Met regelmatig wandelen belast u uw botten waardoor deze sterker worden en bouwt u nieuw botmassa op.

• Wandelen is goed voor uw humeur. Wandelen is een echte aanrader als u zich depressief of angstig voelt. Het wandelen ontspant en door te bewegen maakt u serotonine aan, ook wel gelukshormoon genoemd.

• Wandelen heeft een positief effect op uw geheugen. Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op Alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Door het wandelen werkt het geheugen beter.

Wandelen is ook een ideaal hulp middel bij het oplossen van problemen…. Bij het oplossen van problemen hoor ik u denken?! Zit u met een probleem dan is het verstandig om even een blokje om te gaan. Door te gaan wandelen en een verandering van omgeving (iets anders dan uw computer scherm of kantoor) kom je tot andere inzichten. Als wij in beweging zijn, is ons brein ook in beweging.
Onderzoek met MRI-scanners en andere technische apparatuur toont aan dat wandelen onze cognitieve vermogens enorm doet toenemen. We zijn ons bewuster van onze omgeving, waardoor onze sensibiliteit verhoogd wordt. Ook willen we aldoor weten waar we ons bevinden, dat maakt ons alert Lopen schenkt ons endorfine, een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom.

Dus waar wacht je nog op, schoenen aan en gaan!