Happy Chemicals Serotonine

26 november 2019 0 Door admin
Happy Chemicals Serotonine

Serotonine is één van de belangrijkste gelukshormonen die je lichaam aanmaakt. Door het geluksstofje krijgen je hersenen signalen van – surprise – geluksgevoelens. Je lichaam maakt het aan, mits je er de juiste ingrediënten voor hebt. Dat is goed nieuws, want je kan het gelukshormoon dus ook zélf aanwakkeren.

Maakt je lichaam niet voldoende serotonine aan, dan kan je langst krijgen van klachten als angst, depressie en slapeloosheid. Gelukkig heb je zelf óók invloed op de serotonine-aanmaak in je lijf.

Er zijn verschillende soorten hormonen (ofwel neurotransmitters) in je lichaam. Door sommigen voel je je angstig, boos of bang en van anderen word je euforisch, blij of gelukkig (de zogeheten gelukshormonen). Hoe meer serotonine, hoe minder we gevoelig zijn voor afwijzing. Je kan dus zeggen dat aanmaak van serotonine zorgt voor een boost van ons zelfvertrouwen.

Serotonine kan op die manier als een positieve spiraal werken. Door iets te doen waar we trots op zijn – iets doen wat we eerst eng vinden bijvoorbeeld (zoals het spreken voor een grote groep) – maak je serotonine aan (want: je hebt het tóch gedaan).

Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die invloed heeft op functies van je lichaam, zoals je stemming, eetlust, seksuele activiteit, slaap en beweging. De neurotransmitters zorgen voor de communicatie tussen de cellen in je hersenen.

Serotine geeft jou dus niet alleen een gelukkig gevoel door het beïnvloeden van je humeur en zelfvertrouwen, het heeft ook invloed op je lichaam. Zo reguleert het een aantal belangrijke lichaamsfuncties zoals het immuunsysteem, de nieren, het hart, de bloedvaten en de spijsvertering.

Oké, daar willen we meer van dus. Maar hoe? Serotonine kan alleen worden aangemaakt uit het amonizuur genaamd tryptofaan. Je haalt het uit voeding zoals kikkererwten, bananen, bruine rijst, pompoen- en sesamzaadjes, chocola en melk. Enzymen helpen de tryptofaan uiteindelijk omzetten in serotonine.

Wanneer je een laag serotonine niveau hebt, zoek je vanzelf naar manieren om dat weer te verhogen. Een manier is door op zoek te gaan naar een goede beoordeling van buitenaf, zoals een compliment, bevestiging of een like. Steeds als we die bevestiging krijgen, stijgt het serotonine-gehalte. Mensen die om deze aandacht vragen, blijken vaak een laag serotonine niveau te hebben. Daarom werken Likes op facebook zo verslavend.

Zo zie je dat Serotonine met recht een Happy chemical genoemd mag worden.

Serotonine draagt bij aan een goede nachtrust, ook problemen met slapen? Volg dan de cursus perfect slapen in 7 stappen. En verbeter je nachtrust.