Happy Chemicals – Endorfine

21 november 2019 0 Door admin
Happy Chemicals – Endorfine

Endorfine is een soort genotmiddel. Deze neurochemische stof wordt getriggerd door fysieke pijn. Het maskeert fysieke pijn, werkt weerstandsverhogend, vermindert angstgevoelens en geeft een gevoel van geluk, trots en welzijn.

Endorfine wordt ook wel de natuurlijke morfine genoemd… andersom is eigenlijk beter… Morfine is de kunstmatige Endorfine.

Endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, is een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn boodschappers van je hersenen en geven prikkels van de ene naar de andere zenuwcel. Endorfine zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor pijn. Naast pijnonderdrukker werkt het ook weerstandverhogend, zorgt het voor een geluksgevoel en vermindert het angst. Endorfine is een stofje dat je lichaam zelf aanmaakt.

Endorfines worden geproduceerd door de hypofyse (hypothalamus bij gewervelden) tijdens lichamelijke inspanning, opwinding, pijn, pittig eten, liefde en orgasme. Ze lijken op opiaten in hun vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk.

Onze hypofyse ligt in de holte van onze hersenen. Het is een super klein kliertje, niet groter dan een erwt. Het is dus weliswaar een mini kliertje, maar wel een hele belangrijke. De voorkwab maakt verschillende hormonen aan, waaronder endorfine.

Endorfine is een middel dat perfect werkt tegen stress. Het voorkomt bijvoorbeeld dat er cortisol wordt aangemaakt. Cortisol is ook een (stress)hormoon. Het zorgt ervoor dat we in gevaarlijke situaties kunnen overleven. Maar teveel cortisol is erg slecht voor ons. Bovendien duurt het zo’n twee dagen voordat het hormoon door onze lever wordt afgebroken. Al deze tijd zal je de spanning in je lichaam nog steeds kunnen blijven voelen. Wat je dus wilt, is meer endorfine, en zodoende minder stress.

Maar Endorfine is ook zeer veeleisend. Om hetzelfde effect te hebben met je lichaam steeds meer doen om hetzelfde effect te krijgen. Zo zul je bijv. iedere keer harder moeten sporten voor hetzelfde effect.

Wist je dat chocolade endorfine aanmaakt? Daarom zijn zoveel mensen dol op chocolade. Het is echter niet de smaak waar we blij van worden, maar de endorfine die we hiermee aanmaken. Nog een voorbeeld zijn sporters. Veel fanatieke hardlopers voelen zich er niet goed bij als ze een dagje overslaan. Ze missen de endorfine! En wat dacht je van verliefdheid? Het geeft een heerlijk gevoel om verliefd te zijn, door de endorfine wil je daarom zo vaak mogelijk bij je geliefde zijn.

Hoe maakt je lichaam endorfine aan?

  • SPORTEN Dat voor de aanmaak van endorfine sport goed is, komt door het volgende. Tijdens het sporten belast je je lichaam. Hierdoor wordt er een pijnprikkel richting je hersenen gestuurd. Deze pijnprikkel zorgt voor endorfineproductie. Een kort rondje hardlopen of thuis 5 minuten oefeningen doen, is helaas niet voldoende. Je moet minimaal 12 minuten intensief sporten om de productie op gang te brengen. Onder andere hardlopen, zwemmen, fietsen en fitness zorgen voor een flinke boost. Je merkt vanzelf wanneer de endorfine wordt aangemaakt.
  • DAGLICHT Ook Uv-straling heeft een positief effect op je endorfinelevel. Zit jij de hele dag binnen in verband met je werk of heb je zin in een dagje Netflix op zondag? Probeer er juist eens op uit te gaan. Ga lekker een stukje wandelen, eet buiten je lunch op, haal de fiets uit de schuur of ga met vrienden naar het terras. Daar zul je geen spijt van krijgen.
  • Lachen/Huilen Dit zijn inderdaad twee uitersten, maar zowel door te lachen als door te huilen wordt er endorfine aangemaakt. Waarschijnlijk zorgen onvoorspelbare samentrekkingen van je spieren hiervoor. Zet dus eens een goede komedie aan.
  • SLECHTE VOEDING Misschien niet de beste tip, maar Chocolade, chips, fastfood en nog veel meer voedsel kun je eten om je lichaam meer endorfine te laten produceren. We hadden het al eerder over chocolade endorfine. Vet en suikers geven ons lichaam nou eenmaal een endorfine boost. Na het eten hiervan voel je je vaak heel fijn en gelukkig. Echter: een lange termijn oplossing is dit natuurlijk niet.
  • PITTIG ETEN Hou je van pittig? Gebruik dan regelmatig rode pepers in je maaltijden. In rode peper zit namelijk het stofje capsaïcine. Door het eten van pepers geeft dit stofje een pijnprikkel naar je hersenen, waardoor vervolgens endorfine wordt aangemaakt.
  • SEKS Met name tijdens een orgasme wordt het gelukshormoon in overvloed aangemaakt. Een zoen of een stevige knuffel kan er echter ook al voor zorgen dat je je gelukkiger voelt.
  • Meditatie Ga mediteren of neem een massage. Mediteren klinkt misschien heel zweverig, maar het effect is enorm positief. Na een meditatiesessie voel je je herboren.  Een massage heeft ook een positief effect op je hormonenfabriekje. Tijdens een massage wordt er niet alleen meer endorfine, maar ook serotonine en oxytocine aangemaakt. Heb je stijve spieren? Kies dan voor een deep tissue massage. De pijnprikkels tijdens zo’n massage maken het effect alleen maar groter. Hetzelfde gebeurt er bij acupunctuur: de naaldjes zorgen voor de pijnprikkels die de productie van endorfine verhoogt.
    Overigens heeft een bezoekje aan de sauna ook een positief effect.

Mindfulness heeft een positief effect op de hormonenfabriek!