Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera; winterkers) is een kruid dat al duizenden jaren gebruikt wordt in de ayurvedische geneeskunde. Aan dit kruid, ook bekend onder de naam witte of Indiase ginseng, worden alle mogelijke eigenschappen toegeschreven: weerstandverhogend, stressverlagend, prestatiebevorderend.

Binnen de kruiden- en ayurvedische geneeskunde is het een van de meest gebruikte planten- extracten. Ashwagandha is een kruid dat ondergebracht wordt onder de adaptoge- nen. Daarbij gaat het om een verzameling natuurlijk voorkomende verbindingen met therapeutische werking die na toediening de fysiologische balans kunnen herstel- len. Ze hebben dus een normaliserende en revitaliserende werking. Adaptogenen zijn breed inzetbaar, kunnen mogelijk de homeostase bevorderen en worden onder andere geroemd vanwege hun weerstandverhogende, stressverla- gende en prestatiebevorderende eigenschappen. Bovendien kunnen ze ook op cellulair niveau gevoeligheid voor stress en de eventuele schade die daardoor ontstaat beperken.

De traditionele Chinese geneeskunde zet adaptogenen al duizenden jaren in als oppeppers van het energieniveau en als bevorderaars van de algehele gezondheid zonder een of andere vorm van behande- ling van specifieke aandoeningen.

De steroïde-alkaloïden en steroïde-lactonen worden verkregen uit de wortels van het kruid. Ze staan bekend als withanoliden en worden vaak beschouwd als de actieve ingrediënten van de plant. Daarnaast zijn er nog andere bestanddelen geïdentificeerd die mogelijk een verscheidenheid aan therapeutische effecten hebben.

Op dit moment worden aan withanoliden onder andere de volgende eigenschappen toegeschreven: modulator van het afweersysteem, bestrijder van infectieziekten, remmer van de groei van kankercellen, vochtafdrijvend en werkzaam tegen epileptische aanvallen. Ze verhogen tegelijkertijd de geheugenfunctie, bevorderen de mentale en fysieke gezondheid, beïnvloedenin positieve zin de stemming, zijn vitaliserend, libidoverhogend, stressverlichtend en verhogen het uithoudingsvermogen. Daarnaast hebben withanoliden verjongende eigenschappen, zijn een antioxidant en verlagen het glucose- en cholesterolgehalte.

Ashwagandha wordt nu vaak gebruikt bij ernstige en chronische vermoeidheid, stress en slapeloosheid. Stress, gevoelens van angst of onrust en vermoeidheid gaan vaak samen. Vermoeidheid is lastig te omschrijven, omdat er geen eenduidige definitie is. Het begrip vermoeidheid hangt onder meer samen met fysieke, neurobio- logische en mentale aspecten. Eén ding is zeker: vermoeidheid leidt tot minder efficiënte informatieverwerking, afname
in alertheid, geheugenproblemen en ver- slechterde psychomotorische coördinatie.

Volgend ingrediënt – Groene Thee